Technologie pěstování brambor zaměřené na ochranu půdy, vody a biodiverzity

Bramborám patří vedle obilovin, ozimé řepky a dalších tržních plodin stálé místo ve struktuře pěstovaných plodin. Na výsledku výroby brambor obvykle závisí nejen úspěšnost rostlinné výroby, ale i specializovaného zemědělského podniku jako celku. Výměra brambor se u specializovaných podniků pohybuje kolem 10 % orné půdy, celkem v plochách osevu dle ČSÚ zaujímají zhruba 1,0 % orné půdy. V posledních letech však dochází k trvalému poklesu osázených ploch bramborami. Na poklesu osázených ploch se podílí zejména ekonomická náročnost a nestabilita výroby brambor ve srovnání s jinými tržními plodinami a také nástup bioplynových stanic a s tím spojené vyšší nároky na osevní plochy kukuřice v neprospěch brambor. Ve VÚB Havlíčkův Brod je dlouhodobě vydávána řada Praktických informací pro zemědělskou praxi, které slouží pěstitelům brambor v oblastech technologie pěstování, sklizně a posklizňové úpravy brambor. Kromě toho VÚB vydal několik monografií o pěstování brambor, poslední z této řady vyšla v roce 2013. Předkládaná metodická příručka je určena nejen zemědělské prvovýrobě, ale i pracovníkům ve službách, poradenství, státní správě apod. Své uplatnění jistě najde i při výchově budoucích zemědělských odborníků v oboru pěstování rostlin.
Metodická příručka vychází z výsledků řešení výzkumných projektů „Nové pěstební technologie u brambor se zaměřením na vyšší efektivnost hnojení a ochranu vod“, „Nové postupy v pěstebních technologiích okopanin šetrné k životnímu prostředí“ a dlouhodobého koncepčního rozvoje VÚB „Trvale udržitelné systémy produkce kvalitních brambor“. Cílem metodické příručky „Technologie pěstování brambor zaměřené na ochranu půdy, vody a biodiverzity“ je soustředit a zveřejnit nové poznatky z řešení výzkumných projektů a dlouhodobého koncepčního rozvoje na úseku pěstitelské technologie této plodiny.
Při zpracování metodické příručky bylo využito nových poznatků na úseku pěstebních technologií brambor šetrných k životnímu prostředí. Převzaty byly i dřívější údaje, zpracované výzkumnými pracovníky VÚB a dalšími spolupracujícími autory.

 

Ke stažení zde