Regionální potravina Libereckého kraje

V Libereckém kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina

V Libereckém kraji se dnes již poosmé soutěžilo o značku Regionální potravina. Řada oceněných výrobků má osm nových přírůstků. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se ucházelo celkem 80 produktů od 29 výrobců. Nejvíce přihlášených výrobků bylo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

První letní den přinesl štěstí dalším osmi výrobkům. Vybrat vítěze z tak velkého počtu nebylo vůbec jednoduché. Zvítězit totiž může v každé z devíti kategorií pouze jeden. Výrobky hodnotila sedmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Už poosmé získávají ocenění Regionální potravina nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

Obliba značky Regionální potravina stoupá. U výrobců i samotných spotřebitelů. Počet letos přihlášených výrobců i výrobků v Libereckém kraji je toho důkazem. Celkem bylo přihlášeno 80 produktů od 29 výrobců. Na rozdíl od loňského roku, kdy byl největší zájem o kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, letos vévodila kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje s počtem 24 výrobků.