Nejčastější chyby při podání daňového přiznání

Podáváte daňové přiznání? A víte, jak na to? Prakticky se tato povinnost týká hlavně podnikatelů. Ale pokud jste loni dosáhli příjmu například z prodeje nemovité věci, pronájmu bytu nebo třeba z akcií a dluhopisů, také se této povinnosti nevyhnete.

TERMÍNY PRO PODÁNÍ DAŇOVÉHO PŘIZNÁNÍ

Letos musíte daňové přiznání v papírové podobě podat nejpozději do 1. dubna 2021. Když se rozhodnete přiznání podat elektronicky, pak máte ještě měsíc navíc – musíte mít splněno do 3. května 2021 (1. května je totiž sobota). Jestli za vás přiznání podává daňový poradce, pak je termín podání až 1. července 2021.

JAK VYPLNIT DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ

Formuláře jsou k dispozici on-line na stránkách finanční správyPřiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2020 je vzor číslo 26 a máte na výběr tři verze:

Mezi ty nejdůležitější otázky, ve kterých při vyplňování formuláře musíte mít jasno, patří:

  • Uplatníte skutečné náklady, nebo využijete paušálu?
  • Jakých příjmů jste dosáhli? Sbíhá se vám víc základů daně (např. z podnikání a pronájmu bytu)?
  • Měli jste nějaké příležitostné příjmy (např. jednorázový prodej nemovitosti)?
  • Jaké slevy a odčitatelné položky uplatníte?
  • Měli jste nějaké příjmy ze zahraničí?

Jestli se vám už teď do vyplňování daňového přiznání nechce, nechte to na nás. Napište nám, obratem se s vámi spojíme a vyřešíme daně za vás.

PODÁNÍ DAŇOVÉHO PŘIZNÁNÍ

Snad nejdůležitější krok je vyplněné daňové přiznání podat na příslušný finanční úřad. Nechtěli byste se s těmi papíry přece dělat zbytečně. Jsou tři možnosti, jak na to:

NEZAPOMEŇTE NA PŘEHLEDY

Potom, co úspěšně podáte daňové přiznání, musíte podat i přehledy na správu sociálního zabezpečení a na svou zdravotní pojišťovnu. Připomínáme, že v roce 2020 byly kvůli pandemii koronaviru některé platby posunuty i částečně odpuštěny a to je třeba v přehledech zohlednit. Termín pro podání přehledů je jeden měsíc od lhůty pro podání daňového přiznání (všechny termíny najdete na stránkách ČSSZ).

PLATBA DANĚ

Lhůta pro platbu daně je stejná jako pro podání přiznání. Na to pozor, za pozdní platbu vám totiž finanční úřad může vyměřit úroky z prodlení. Pokud vám na daních vyšel přeplatek, můžete si o něj požádat – tato žádost je součástí daňového přiznání.

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PODÁNÍ DAŇOVÉHO PŘIZNÁNÍ

Když už máte podání připravené, pořádně si zkontrolujte, že jste vyplnili opravdu všechny relevantní informace. A to jak v hlavním dokumentu, tak v přílohách. Ujistěte se, že jste přiznání podepsali a že k němu přikládáte potřebné dokumenty, například potvrzení o zaplacení úroků z hypotéky. Pak si dvakrát zkontrolujte, že přiznání odesíláte na správný finanční úřad, a nezapomeňte včas zaplatit vyměřenou daň.

  • Elektronické podání – zde máte dvě varianty:
    • Vyplněný formulář odešlete prostřednictvím e-mailu, který je podepsaný elektronickým podpisem.
    • Vyplněný formulář podáte prostřednictvím své datové schránky. Při podání přes datovou schránku nepotřebujete elektronický podpis.
  • Podání poštou: vytištěný formulář zašlete poštou na adresu finančního úřadu.
  • Osobní podání: vytištěný formulář osobně donesete na podatelnu finančního úřadu.