Možnost mimořádného příkrmu na druhově bohatých pastvinách z důvodu sucha

Vzhledem k výskytu sucha v roce 2017 je možné na zasažené díly půdních bloků, zařazené do titulu druhově bohaté pastviny, podat Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (SZIF) oznámení zásahu vyšší moci – suchem.

Na základě tohoto oznámení je výjimečně možné na druhově bohatých pastvinách provádět příkrm pasených zvířat, který je zde za normálních okolností zakázán (§ 19 odst. 11 písm. f) nařízení vlády č. 75/2015 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření).

Oznámení zásahu vyšší moci – suchem je nutné podat na místně příslušném Oddělení příjmu žádostí a LPIS SZIF (OPŽL). Jako relevantní bude bráno v potaz na těch dílech půdních bloků, které byly v období července a srpna alespoň z 50 % ohroženy suchem. Detailnější informace bude možné získat na příslušném OPŽL. Orientační přehled oblastí zasažených suchem naleznete na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), v záložce „klimatické a půdní sucho, kde jsou umístěny mapy „Míra ohrožení půdním suchem ve vrstvě 0 – 100 cm“. V rámci oznámení zásahu vyšší moci nebude vyžadováno individuální doložení výskytu sucha potvrzením od ČHMÚ.

Provádění příkrmu bude pardonováno nejvýše 15 pracovních dní před podáním oznámení o zásahu vyšší moci.

Při provádění příkrmu nesmí docházet k devastaci druhově bohatých pastvin například tím, že bude příkrm po celou dobu trvání výjimečné situace prováděn na jednom místě.