Druhy českých medů – vyberte si ten správný

Druhy českých medů – vyberte si ten správný

Medů je v nabídce každého českého včelaře hned několik. Ale jak se v nich vyznat? Nabízíme Vám jednoduchý návod, jak si vybrat ten správný med pro Vás a Vaši rodinu.  

Květový (nektarový) med – přírodní koncentrát z květů rostlin. Je výborně stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy, a proto vhodný zejména pro děti a starší lidi. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky. Je vhodný pro běžnou denní spotřebu, ale i při nachlazení a jako přírodní sladidlo do čaje či kávy.

med_kvetovy.jpgKvětový (pastovaný) med – přírodní květový med, speciálně upravený do krémovité až pastové konzistence řízenou krystalizací. Pastovaný med si zachová všechny chuťové i kvalitativní vlastnosti medu květového. Má světle bělavou až nažloutlou barvu, snadno se roztírá ale neteče.

Co je pastování? Jakmile začne květový med krystalizovat, tak jej včelař několikrát zamíchá např. bukovým hranolem. Nic se nezahřívá, nic se nepřidává. Med dál již nekrystalizuje a získá krémovitou konzistenci. Neteče a je dobře roztíratelný. Je velmi oblíbený.

Medovicový neboli lesní med – je zlatavě tmavší barvy (což způsobují rostlinná barviva, která jsou obsažena v míze dřevin).

Vzniká činností včel za spolupůsobením mšic a dalšího hmyzu ze šťáv převážně lesních stromů a keřů. Pozn. Med pochází většinou z tzv. medovice – což jsou výměšky mšic, které včely na listech a jehličí stromů sbírají.

Obsahuje složitější cukry a zejména více minerálů, proto je vhodný pro sportovce a těžce pracující. Je vzácnější, protože jeho výskyt v roce závisí nejen na lokalitě, ale i na vývoji počasí.

Med smíšený – většinou obsahuje med ze stromů, rostlin a bylin. Smíšené medy mají velmi rozdílné vlastnosti závislé většinou na větším množství druhů rostlin, z nichž donášejí včelstva nektar. Chuť i celkový vzhled těchto medů jsou tak silně proměnlivé v závislosti na stanovišti a druhu navštěvovaných rostlin. Kterýkoliv včelař Vám kdykoliv rád objasní, co konkrétní med obsahuje.

Lipový med - má jantarově nazlátlou barvu a výraznou vůni lipových květů. Lipový med pochází z nektaru lipových květů velice často s výrazným podílem lipové medovice. Má výraznou vůní a chuť po mentolu.

med_akatovy.jpgMed akátový – (druhový med medu nektarového) vzniká v nejintenzivnějších snůškách v teplých oblastech Čech a jihovýchodní Moravy. Akátový med je vodojasné až lehce nažloutlé barvy s lehkým zelenavým odstínem, který je typický zejména pro velmi dobře vyhraněné akátové medy. Akátový med má v důsledku mimořádně vysokého obsahu fruktózy výrazně sladkou chuť s jemným typickým aromatem. Vysoký obsah fruktózy způsobuje i dlouhou dobu tekutosti tohoto medu.