Druhé kolo příjmu žádostí podle Strategického plánu je zaměřeno na obnovu lesů po kalamitách. Ministerstvo rozdělí celkem 128 milionů korun

Tisková zpráva — Ministerstvo zemědělství připravilo 2. kolo příjmu žádostí na rozvoj venkova podle Strategického plánu společné zemědělské politiky (SZP). Tentokrát se týká majitelů lesů. Mohou požádat o peníze na obnovu lesů po kalamitě, celkem je na to připraveno 128 milionů korun. Žádosti o podporu se začnou přijímat na konci listopadu 2023.

Ve 2. kole příjmu žádostí podle Strategického plánu SZP se otevřou dvě lesnické intervence (dříve operace). Investice do obnovy kalamitních ploch je určena pro jakýkoli subjekt hospodařící v lesích, včetně státních podniků. Podpora je zaměřena na obnovu lesních porostů po nepříznivých situacích např. po požáru, suchu, vichřici, námraze a také po poškození chorobami a škůdci. Nově byl na seznam škůdců zařazen kůrovec, preferenci však mají projekty obnovy po nepříznivých klimatických situacích. Konkrétně příspěvek majitelé lesů využijí na přípravu terénu, nákup sazenic a výsadbu. 

„Novinkou v této intervenci je, že při výsadbě musí být dodržen doporučený, tedy vyšší podíl melioračních a zpevňujících dřevin, jako jsou listnáče a jedle. To povede k lepšímu zajištění lesů před případnými budoucími kalamitami,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Z intervence Investice do ochrany melioračních a zpevňujících dřevin mohou získat peníze vlastníci soukromých a obecních lesů. Dotace jim pomůže vybudovat dřevěné nebo drátěné oplocenky, které ochrání nově vysazené stromky před lesní zvěří.

Obě intervence navazují na předchozí programové období a nedošlo u nich k výrazným změnám. Příjem žádostí prostřednictvím Portálu farmáře začne 21. listopadu v 8:00 hodin a skončí 12. prosince 2023 v 18:00 hodin.

Úplné znění Pravidel je k dispozici v elektronické podobě na stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu www.szif.cz v sekci Strategický plán 2023–2027 a na internetové adrese Ministerstva zemědělství:

Investice do obnovy kalamitních ploch | eAGRI

Investice do ochrany melioračních a zpevňujících dřevin | eAGRI

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství